Perinnetaitoja ja nuotiolounasta – kaksi tuotepilotointia syyskuussa 2023

Perinnetaitoja ja nuotiolounasta – kaksi tuotepilotointia syyskuussa 2023

Tovi on vierähtänyt edellisistä kuulumisista. Iltamat Iittalassa on viettänyt hiljaiseloa, mutta jotakin on pinnan alla kuitenkin tapahtunut. Kyseisiä prosesseja voisi kai kutsua tuotekehittelyksi tai palvelumuotoiluksi, mutta sijaa on ottanut myös itse elämä.

Syyskuun toinen viikonloppu oli kaunis, lempeä. Iltamat Iittalassa sai olla mukana Korteniemen perinnetilalla Liesjärvellä Tammelassa, kun alueella järjestettiin Kulttuuriympäristöpäivä 9.9.2023. Paikan päällä oli yleisölle tekemistä järjestämässä muutamia ohjelmaa tarjoavia yrittäjiä sekä runsaasti Liesjärven kyläyhdistyksen aktiiveja. Tuvassa oli ruokatarjoilu. Iltama-emännän vetämän säätikku-työpajan lisäksi yleisölle oli tarjolla tervaopastusta, runonlausuntaa, tarinankerrontaa ja ohjattu luontoretki. Edellisiltana sytytetty tervahauta jatkoi hallittua palamistaan ja Korteniemen mainio savusauna oli tapahtumavieraille lämmitetty.

Iltamat Iittalassa pääsi testaamaan perinnetaitoihin ja -tietoihin liittyvää tuotetta – vierailijat saivat veistää ja tunnustella, miltä tuoksuu tuore kuusen näre. He saivat kuulla, kuinka tuon havupuun oksa edelleen kykenee ilmaisemaan säänmuutosta, kun kuusi on käyty kaatamassa oikeaan aikaan ja siitä veistetty säätikku on sijoitettu otolliseen paikkaan. Sateen lähestyessä kuusen oksa nousee ylös, poudan tullen se laskee alas.

Tyytyväisiä ilmeitä ja rauhoittuneita ihmisiä, kovin monen ikäisiä veistäjiä istui Korteniemen perinnetilan pihamaalla. Oli lapsia, keski-ikäisiä ja varttuneita. Partiolaiset kaivoivat tottuneesti omat puukot repuistaan. Iltama-emännällä oli työpajaan osallistuvien käyttöön varattuna käteviä turvapuukkoja.

Tuli mukavia keskusteluja puolin ja toisin. Moni tuntui haluavan vain rauhassa istua ja veistellä. Eräs pikkuinen poika katsoi mummuaan ihmeissään, kun tämä otti puukon käteensä ja alkoi tottuneen näköisesti käsitellä sitä – veisti säätikusta mieleisensä. Kysymyksessä, jonka lapsenlapsi esitti isoäidilleen, oli aistittavissa ihaileva sävy: ”Mummu, osaatko sinäkin veistää?”

Tapahtuma oli osa Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanketta. Sitä koordinoi LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen luontopalvelut. Hankkeen rahoittaja on Maaseuturahasto. Tapahtuma oli hyvin onnistunut ja mitä ilmeisimmin myös yleisö koki päivän viihtyisänä. Järjestäjien arvioinnin mukaan Korteniemen kulttuuriympäristöpäivässä kävi lähes 1000 vierailijaa.


Veistä oma säätikkusi -työpaja sisältää perinnetiedon kokemista ja käsillä tekemistä. Se sopii monenlaisille ryhmille ja säätikku-työpaja voidaan toteuttaa sisätiloissa tai ulkosalla. Lue lisää!


Vasemmalla palaa hallitusti tervahauta, keskimmäisessä kuvassa tunnelmia Korteniemen perinnetilan pihamaalta ja oikealla säätikku-työpajan vetäjä Outi Vinkki.


Nuotioelämä jatkui, kun samana viikonloppuna Niemikotkan lomamökkien kupeessa Iittalan Kotkajärvellä testailtiin lounasta kokousväelle avotulella keittäen ja paistaen. Kyseistä kokeilua oli pitkään jo hauduteltu ja hienoa, että toteutus onnistui näin pian ja melkoisen mukavasti aurinkoisessa säässä. Lounasvieraat saivat nähdä ruuan valmistuksen ihan alusta asti, kanakeitto kauden kasviksilla kera perunarieskan nautittiin ennen kokouksen alkamista. Nuotiokahvit tarjoiltiin kokouksen jo päästyä vauhtiin.

Iltama-emäntä Outi suoritti kevään 2023 aikana Maastoruokailun järjestäminen -kurssin Lammilla, Evolla. Koulutus on osa luontoalan opintoja ja järjestäjänä oli Hami. Oppeja päästiin kokeilemaan elävän tulen kanssa sunnuntaina 10.9.2023, kun Kotkajärven kehittämis- ja suojeluyhdistys tarjosi lounaan ja kahvit syyskuisen kokouksensa osanottajille.

Maastossa järjestetty ruokailu oli ensimmäinen laatuaan tälle iltama-emännälle. Toteutus sujui mainiosti yhteistyössä: Iltamat Iittalassa ja 4H-yritys Taljalan tarjoilu. Kiitos Pia Niemikotka ja Kotkis-yhdistys, oli ilo!


Tästä on hyvä jatkaa sopivien ruokalistojen miettimistä ja oheisohjelmien kehittelemistä. Tarjouksia uusien kokonaisuuksien pilotointiin saa kysellä suoraan Outilta (Iltamat Iittalassa).


4H -yritys Taljalan tarjoilu vastaa mielellään merkkipäivien ja sukujuhlien osalta kysymyksiin, ja tytöiltä kahvin tarjoilu onnistuu näköjään jouhevasti myös nuotion ääressä järjestettävissä kokouksissa.



Alimmainen kuva: Kotkajärven suojelu- ja kehittämisyhdistyksen syyskuinen kokous sujui mukavissa merkeissä auringonvalosta ja hyvästä ruuasta nauttien.

Yhteystiedot:

Outi Vinkki / Iltamat Iittalassa
puhelin: 044 344 7455
sähköposti: outi.vinkki@gmail.com

Taimi Vinkki / Taljalan tarjoilu
puhelin: 040 328 7429
sähköposti: taimi.vinkki@icloud.com


Tapahtumaviikonlopun vierailla oli mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa palkintoina oli Yläkuu kustannus Oy:n tekemiä kuukalentereita. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Onnea heille, joita onni suosi!

Yläkuu kustannuksella on sään ennustamiseen liittyen tarjolla kaksi käsikirjaa pullollaan perinnetietoutta. Kirjasta 'Sään merkit ympäristössä' löytyy ohjeet muun muassa oman säätikun veistämiseen ja uutuusnide 'Sään merkit eläinten käyttäytymisessä' antaa viitteitä, miten lemmikit, kotieläimet ja luonnonotukset reagoivat ilmanalan muutoksiin.

Iltamaemäntä suosittelee näitä Anne Pöyhösen kirjoittamia ja toimittamia mainioita perinneopuksia jokaisen kirjahyllyyn! Niitä on mukava lueskella syksyisen sateen ropistessa kattoon.

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.