Musiikkia maisemassa - Iltamat Iittalassa pilotoi kivan kokonaisuuden elokuisessa Sattulassa

Musiikkia maisemassa - Iltamat Iittalassa pilotoi kivan kokonaisuuden elokuisessa Sattulassa

Iltamat Iittalassa toteutti elokuussa 2020 yhdistetyn tarinallisen konsertin ja vanhan hämäläiskylän esittelyn osana Maisa-hankkeen Lehijärvi-projektia. Teatteria maisemassa -pilotointi toteutettiin Sattulan kylässä Mäkelän tilan pihapiirissä ja sen läheisyydessä. Iltamien esityksessä olivat mukana Outi Vinkki, Liisa Rasinkangas ja mukana laulamassa lapset Taimi, Olga ja Elsa Vinkki.

Muita toimijoita Sattulan toteutuksessa olivat Lasikylän mysteeriteatteri sekä pitopalveluyrittäjä Marja-Leena Ahonen. Sattulan pilottia luotsasivat maisema-asiantuntijat Katriina Koski ja Auli Hirvonen ja ruoka-asiantuntijana toimi Suvi Malin (ProAgria Etelä-Suomi, Maa- ja kotitalousnaiset).

Kokonaisuudessaan Maiseman arvo -hankkeessa on useampia tahoja, kuten Lahden ammattikorkeakoulu, Maa- ja metsätalousministeriö, Maa- ja kotitalousnaiset, sekä ProAgria/ Etelä-Suomi. Projektipäällikkönä hankkeessa toimii Niina Ihalainen (Lahden ammattikorkeakoulu).

Maisa-hankkeen ideana on ollut kehittää ja pilotoida palvelumuotoilun menetelmin toimintamalli, jossa yhdistyy jo maisemasta kerätyt tarinat, maiseman hyvinvointivaikutukset, oheis- ja ohjelmapalvelut sekä kohteen saavutettavuus -suunnittelu. Sattulan "Teatteria maisemassa" -pilotin lisäksi hankkeen tiimoilta tehtiin uniikkeja kokeiluja tuotteiden ja palvelujen tarjoamisesta maisemakokemuksen kanssa muun muassa Hollolassa, Hämeenkoskella ja Sääksmäellä. Maisa-hankkeesta lisätietoa antaa Leena Lahdenvesi-Korhonen (Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria/ Etelä-Suomi)..


Maisema puhuu, musiikin lisäksi


Teatterin, musiikin ja ruuan yhdistäminen maisemaan on uudenlaista ajattelua. Pilotoinnin esityksen toteutuksista kerättiin palaute osallistujilta ja pilotointiin osallistuneet tekijätahot saivat palautteen yhteenvedon oman toimintansa kehittämisen tueksi. Kuulijoiden palaute pilotista oli todella hyvää. Monissa kommenteissa korostui kokemuksen ainutkertaisuus ja uutuusarvo: "Tämä on jotain, minkälaista en ole koskaan ennen kokenut!"

Kyläesittelyssä musiikkiin yhdistettynä on jokaiselle jotakin. Toinen tykkää tarinoista, kun joitakin kuulijoita taas säväyttää enemmän musiikki ja laulut. Sattulan projektista jäi tunne, että kauniissa, arvokkaassa kulttuurimaisemassa toteutettu esitys toimii hyvin, kun saadaan joitain tuottamisen haasteita vain sopivasti ratkaistua. Ympäristön akustiikan ja muiden puitteiden vaihtelun vuoksi joudutaan tekemään jotain kompromisseja, mutta huikea tunnelmallinen maisema tuo vastaavasti uutta arvoa esityksen sisällön toteutukseen. Häme on täynnä ikivanhoja, tunnelmallisia kyliä. Samaa esitysrakennetta on mahdollista hieman muunnellen käyttää muidenkin hämäläiskylien esittelyyn.


Vanhan kylän tunnelmaa - Musiikkia maisemassa


Sattulan kylä sijaitsee muinaisessa Lehijärven pitäjässä, nykyisessä Hattulan kunnassa. Mäkelän talon pihamaalla pärähtävä tunnelmallinen iltamien esitys kertoo monipuolisesti kylän pitkästä ja rikkaasta historiasta ja ennen kaikkea sen upeasta, valtakunnallisesti arvokkaasta maisemasta. Musiikki ja laulut luovat vanhoihin tarinoihin sävyä ja väriä.

Sattulan kylätie houkuttelee sekä pyörällä, että autolla kulkijoita piipahtamaan hämäläiskylän rauhoittavassa ja kuitenkin samalla vireässä tunnelmassa.  Sattula sijaitsee aivan vanhan kolmostien tuntumassa (130-tie) Hämeenlinnan ja Iittalan välissä. Helsinki, Tampere ja Turku ovat vain noin tunnin ajomatkan päässä. Lähijunalla pääsee Iittalan kylään, josta Sattulaan on noin 14 kilometriä matkaa.

Vanhan kylän tunnelmaa - Musiikkia maisemassa - Uniikkia ja lämminhenkistä ohjelmaa ryhmille.

Mielellämme koostamme tulevaisuudessa kyläesittely-konsertteja myös toiveiden ja tarpeiden mukaan. Kerro ideasi, niin voimme keskustella lisää! Jätä ideasi yhteydenotto-lomakkeeseen.


Muistin virkistykseksi iltamien tulevia tapahtumia syksyllä 2020:

- Iittala Monday Jam Taljalan kylässä 5.10.2020 klo 18

- Sykähdyttävä teemapäivä vaikuttavan ja kestävän äänen työpajan sekä kertomalaulujen iltamien äärelllä 27.11.2020


Pidämme tapahtumat tunnelmallisina ja turvallisina. Lippuja on myynnissä syksyn musiikkipäräytyksiin ja upeaan äänenkäytön työpajaan sekä tunnelmalliselle vegeillalliselle varsin maltillinen määrä. Suosittelemme hankkimaan liput ajoissa! 

Lokakuun Iittala Jamit on 5.10.2020 klo 18 Taljalan kylässä, Iittalassa. Osta lippu lokakuun avoimiin jameihin viimeistään vuorokausi ennen tapahtumaa. Liput maanantai-jameihin myydään Häme Experience -sivuston kautta. Osoite: Puutarha Jussinhaka, Taljalantie 219, 14500 Iittala.

Varaa itsellesi vaikka koko marraskuinen perjantai 27.11.2020 ja tule yksin tai ystäväsi kanssa nauttimaan äänenkäytön ja kansanballadien tunnelmasta Iittalan kylään! Lippuja on saatavilla tapahtumaan hyvin maltillinen määrä.  Osta lippu marraskuun teemapäivään. Paikka: Iittalan kylätalo, Hollaajantie 3, 14500 Iittala


Ihanaa ja inspiroivaa syksyä!


Syksykuvia

Harmaata kivistä asfaltin reunaa peittää lehtien keltainen matto.
Ja villiviinien heleää kudosta täynnä on seinät ja katto.

Kesän viimeiset kukkaset värejään hohtaa,
kunnes ne painuvat maahan.
Syksyn kohinaa kuullen kun ystävän kohtaa,
saahan sen sanoa, saahan?

On eessä pitkä talvitie —
Sen liukkaat portaat meitä vie.
Voiko tietää, että selviää?
Hiljalleen sulaa jää.

Heinien seasta liplatus kuuluu, vielä jää näitä rantoja kaihtaa.
Nyt parvi sorsien omalla kielellään sanasen lähdöstä vaihtaa.

Näille seuduille jäänee vain sairas tai sitkeä
toivoen selviytyvänsä.
Syksy rannoilta alkaa jo elämää kitkeä
häivyttäen  värejänsä.

On eessä pitkä talvitie —
Sen liukkaat portaat meitä vie.
Voiko tietää, että selviää?
Hiljalleen sulaa jää.


- Outi Vinkki


Huom!  Tekijä pidättää itsellään kaikki oikeudet Syksykuvia-laulun julkaisuun ja levittämiseen.


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.